Previous PageTable Of ContentsNext Page

Motion till kyrkomötet

1998:18

av Börje Finnstedt

om Svenska kyrkan och personalfrågorna i samband med relationsändringen 2000


Kyrkomötet

KMot 1998:18

Relationerna mellan staten och Svenska kyrkan förändras från och med den 1 januari år 2000. Såsom utgångspunkt för relationsändringen har riksdagen förklarat att Svenska kyrkan skall vara en evangelisk-luthersk kyrka med episkopal struktur, en öppen folkkyrka, demokratisk uppbyggnad och rikstäckande.

Av förslaget till lagen om Svenska kyrkan följer att den episkopala strukturen alltjämt skall vara central i fråga om kyrkans identitet. Den episkopala strukturen inom Svenska kyrkan tar sig flera olika uttryck. Härvid kan särskilt nämnas att Svenska kyrkan är organiserad i stift under ledning av biskop samt att dess ämbetsbärare genom sina vigningslöften är förpliktade till kyrkans tro, bekännelse och lära och att de har ett särskilt ämbetsansvar inför stiftet och dess biskop. Prästen vigs dessutom inom stiftet och står även till förfogande för arbete inom stiftet. Den episkopala strukturen inom Svenska kyrkan avspeglar sig också i den dubbla ansvarslinjen som organisatorisk princip. Enligt 1995 års kyrkomöte måste denna princip komma till klart uttryck i den framtida lagregleringen av Svenska kyrkan (2 KL 1995:1, s. 32).

I den inomkyrkliga utredningen SKU 1998:6 Personal, tillsyn, överklagande diskuteras bland annat vilka organ som i samband med relationsändringen skall vara arbetsgivare för Svenska kyrkans personal. Med hänvisning till 3 § regeringens förslag till lag om införande av lagen om Svenska kyrkan (införandelagen) och 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd görs gällande att det är lagbestämmelser - inte beslut i kyrkomötet - som leder till resultatet att pastoratsprästerna år 2000 får en lokalanställning i församlingarna.

I Kulturdepartementets promemoria 1998-04-20 Svenska kyrkans personal och relationsändringen förklaras emellertid att 3 § införandelagen - till skillnad från vad den inomkyrkliga utredningen antagit - inte är tillkommen i syfte att reglera anställningsskyddet för personalen. Kulturdepartementet har i stället genom 1 § i sitt förslag till lag om Svenska kyrkans personal vid relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan den 1 januari 2000, föreslagit en bestämmelse som tar sikte på anställningsskyddet och vilken bestämmelse i allt väsentligt är identisk med 3 § införandelagen.

Genom 1 § Kulturdepartementets förslag utpekas således adressaterna för de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för relationsändringen. Härigenom övergår de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och anställningsförhållanden till - och jämfört med vad som gällt tidigare - motsvarande församling, kyrkliga samfällighet eller stift år 2000. Rättigheter och skyldigheter fördelas följaktligen mellan motsvarande organ efter relationsändringen. Resultatet härav är således att de mellanhavanden i anledning av anställningsavtal och anställningsförhållanden som idag är placerade på lokal nivå alltjämt kommer att utgöra frågor för arbetstagaren och församling eller kyrklig samfällighet, samt att stiftet - som enligt 5 § förslaget till lagen om Svenska kyrkan bland annat skall ha tillsyn över församlingslivet - är mottagare av de rättigheter och skyldigheter härutinnan som idag tillkommer de regionala organen stift och domkapitel.

Mot bakgrund härav kan konstateras att den inomkyrkliga utredningen avvikit från lagregleringen, dvs. att förutvarande domkapitlets och stiftets arbetsgivarbefogenheter lagts över på församlingarna i det uppenbara syftet att ge prästerna en lokal anställning.

Med hänsyn till det nu anförda och betydelsen av att Svenska kyrkan bibehåller sin grundläggande karaktär samt att därvid kontinuiteten i den episkopala strukturen består hemställer jag

att kyrkomötet som sin mening förklarar att de arbetsgivarfunktioner som idag utövas av den statliga myndigheten domkapitlet i samband med relationsändringen övergår till den regionala enheten stiftet inom det registrerade trossamfundet Svenska kyrkan.

Anderstorp den 17 juni 1998

Börje Finnstedt

Previous PageTable Of ContentsNext Page

Kyrkomötet Hemsidan för Kyrkomötet 1998 Ombudsmötet